Kuinka lämmittää puulämmitteinen sauna mahdollisimman nopeasti?

kuva 1 kuinka lammittaa puulämmitteinen sauna mahdollisimman nopeasti

Kuinka lämmittää puulämmitteinen sauna mahdollisimman nopeasti?

Saunan nopea lämmittäminen puulämmitteisellä kiukaalla ei ole ollenkaan vaikeaa. Sytyttämällä kiukaan oikein voit säästää saunan valmistelun aika ja nauttia löylystä pidempään.

Vaiheittainen opas saunan lämmittämiseen

Mitä polttopuita sopii parhaiten saunaan? Puulajit ja polttopuiden valinta on erittäin tärkeä asia saunan lämpenemisnopeuden kannalta. Kiukaassa poltetaan klapeja, joiden pituus valitaan kiukaan tulipesän koon mukaan, jotta tuhka pääsee putoamaan tuhkaluukkuun. Puun pitää olla niin kuivaa kuin mahdollista, mieluiten edelliskesänä tai aiemmin pilkottua. Polttopuun kosteus saa olla enintään 20%. Kovat puulajit luovuttaa enemmän lämpöä poltettaessa. Tammen, vaahteran, koivun ja pyökin polttopuut lämmittävät saunan nopeammin kuin kuusen, männyn tai leppäpuut.

Toinen tärkeä kohta on ilman kulku kiukaassa. Puun nopeaan polttamiseen tarvitaan jatkuvaa ilmavirtaa riittävinä määrinä. Tätä varten on muutama yksinkertainen sääntö:

  • Tyhjennä kiukaan arinan ja tuhkaluukun tuhkasta jokaisen saunomiskerran jälkeen.
  • Täytä kiukaan tulipesä polttopuilla vähintään 1/2 mutta eniten 2/3 tilavuudesta. Tarkkaile tätä määrää jatkuvasti ja lisää polttopuita ajoissa, yleensä 10 – 15 minuutin välein.
  • Polttopuut eivät saa olla tiukasti toisiaan. Älä aseta polttopuut rinnakkain, vaan eri suuntiin, jolloin ilma pääsee helpommin palamisalueelle. On myös varmistettava, että hiilet eivät sulje arinan reikiä eivätkä estä ilmavirtausta alhaalta.
  • Kiukaan lämmittämiseksi maksimilämpötiloihin tuhkaluukku on oltava auki, mutta on syytä muistaa, että kiukaan liiallinen kuumennus lyhentää sen käyttöikää ja lisää myös tulipalon vaaraa.
  • Säädä tulipesän palamistehoa ilma-aukkojen avulla. Ei saa antaa kiukaan lämmettyä punaiseksi, vaan se tulee olla riittävästi kuuma saunan nopeaan lämmittämiseen.
  • Älä anna tuhkaluukun tulla täyteen tuhkaa, että tuhka estää ilman kiertoa.
  • Kun ensimmäiset punaiset hiilet ovat muodostuneet, hiiltä ja polttopuita voidaan sekoittaa 5-10 minuutin välein, jolloin lämpötila kasvaa ja palaminen tehostuu. Savupellin voi laittaa kiinni vasta, kun hiillos on aivan musta.
  • No ja viimeinen vinkki on huolehtia saunan lämmöstä- avaa ja sulje ovi mahdollisimman nopeasti.

Kuinka kauan puulämmitteisen saunan lämmittäminen kestää?

Videolta näet kuinka näitä vinkkejä noudattaen saimme Harvia M3 -kiukaalla lämmittämään saunan lämpötilaan tunnissa 110°C ja Huum-kiukaalla 1h 40min. 104°C. Video tehtiin näyttämään kiukaan maksimaalista kapasiteettia saunan nopeaan lämmittämiseen. Voit havaita polttopuun palamisprosessissa ominaista surinaa, mikä tarkoittaa, että veto on erittäin voimakas, mikä nopeuttaa lämpenemistä ja korkeaa lämpötilaa voi lyhentää kiukaan käyttöikää ja lisää myös tulipalon vaaraa. Myös polttopuun kulutus ja päästöjen määrä nousee huomattavasti.

Tässä on löydettävä kultainen keskitie, jotta kiukaan lämmitysaikaan ja ympäristön kunnioittamiseen löytyy asianmukainen ratkaisu.

Jaa tämä viesti


Olet juuri lisännyt tämän tuotteen ostoskoriin: