Lämmitysnopeuden testaus: 1400 litraa vettä 27kW:n ja 35kW:n kamiinoilla

зшс 27kW_n merialumiininen kamiina 1

Lämmitysnopeuden testaus: 1400 litraa vettä 27kW:n ja 35kW:n kamiinoilla

Testaamme kaksi suosittua kamiinan mallia.

pic Ulkopuolinen kamiina paljun 4

27kW:n merialumiininen kamiina.

Pienempi, edullisempi ja vähemmän tehokkaampi malli, jossa ei ole mahdollisuutta säätää ilman virtausta palotilassa.

Palotilan alapuolella on teräskehyksessä valurautainen arina ja yläpuolella on sisään vedettävä teräsosa, joka tehostaa polton. Kamiinan ovessa on useita reikiä, joiden kautta ilman virtaa pääsee kamiinaan.

pic Ulkopuolinen kamiina paljun 2

35 kW:n merialumiininen kamiina.

Tehokkaampi ja toiminnallisempi malli, jossa on mahdollisuus säätää ilmavirtausta palotilassa, mikä helpottaa lämpötilan kontrolloimista kylpytynnyrissä.

Ilmavirtaa säädellään oven alareunassa olevalla kahvalla, jolla voi avata tai sulkea reikiä, jotta ilmavirta katkaistuu tai lisääntyy kamiinaan polton aikana. Esimerkiksi veden jatkuva lämpötilan ylläpito hoituu kätevästi, jos kamiinaan laitetaan polttopuita ja tulipesään kohdistuva ilmavirta katkaistaan. Silloin polttopuut palavat hitaasti, mutta riittävän hyvin, jotta tynnyrivesi pysyy lämpimänä. Kamiinan yläosassa on kaksi väliseinää, jossa vesi kiertyy. Tämä lisää merkittävästi uunin pinta-alaa, jonka kautta lämpö siirtyy veteen.

Kamiinoiden testaus suoritettiin ulkona samanlaisissa sääolosuhteissa. Ulkoinen lämpötila oli +3…+5 °C. Testisäiliönä käytettiin Fisparsin 1400 litrainen kylpytynnyri Quattro ja samoilla polttopuilla, joiden kosteus oli 14-18%. Lämpötilamittaukset suoritettiin 15-30 minuutin välein veden sekoittamisen jälkeen. Vesi on sekoitettava, sillä lämpötilaero kylpytynnyrin ala- ja yläosassa voi poiketa jopa viidellä asteella. Lämmityksen aikana kylpytynnyri peitettiin eristekannella, jonka eristeen paksuus on 50-70 mm.

Muutama vinkki kamiinan asianmukaiseen ja tehokkaaseen lämmitykseen:

  • Käytä kuivaa polttopuuta muusta kuin tervapuusta. Sopivimmat ovat koivun polttopuut, joiden paksuus on 5-10cm ja pituus 30-50cm
  • Polttopuut kannattaa laittaa kamiinan palotilaan niin, että ilmaa kulkee vapaasti alapuolelta ja niiden välillä.
  • Kamiinan palotila on täytettävä polttopuilla noin 2/3 tilavuudesta ja pitää samana koko ajan.
  • Jos halua lämmittää veden nopeammin, silloin on avattava oven ilmankiertoaukot.

Lämmitykseen 1400 litraa vettä 14°alkaen 40° asteeseen 27kW:n kamiinalla meni 2,45 tuntia. 35 kW:n kamiina lämmitti samaisen määrän 1,5 tunnissa.

Toisin sanoen 27 kW:n kamiina lämmitti veden 80% hitaammin, kuin 35 kW:n kamiina.

Jaa tämä viesti