Kuinka huolehdit kunnolla ulkokäyttöön tarkoitetun saunan sisätilasta sen käyttöiän pidentämiseksi?
Kuva Kuinka huolehdit kunnolla ulkokäyttöön tarkoitetun saunan sisätilasta sen käyttöiän pidentämiseksi1

Kuinka huolehdit kunnolla ulkokäyttöön tarkoitetun saunan sisätilasta sen käyttöiän pidentämiseksi?

Kuva Ulkosaunan puhdistuksessaPintojen puhdistaminen saastumiselta

Ulkosaunasta on huolehdittava jatkuvasti jotta se pysyy pitkään ongelmattomana. Se sisältää joukon toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on pitää pinnat saastuttamattomina ja sen jälkeen desinfioida mahdollisimman pitkään hygienian ylläpitämiseksi, sekä varmistaa tekniset parametrit ja turvallisuusvaatimukset. Helpoin tapa puhdistaa ulkosaunaa on puhdistus harjalla ja vedellä.

Viimeinen henkilö joka lähtee ulkosaunasta, puhdistaisi nopeasti hyllyt, seinät märällä harjalla. Tämä 30 sekunnin käytäntö pitää ulkosaunan hyvässä kunnossa ja ei vaadi muita vahvempia puhdistusaineita kuin vettä. Rankka ympäristö ja saastuminen kerääntyvät ajan myötä ja saastuttavat ulkosaunaa. Rasvan ja saastumisen täydellinen poistaminen on myös tehtävä säännöllisesti, puhdistus pehmeillä harjoilla ja rasvanpoistoaineilla. Lisäksi on tarpeen pestä kaikki pinnat neutraalilla saippualla 2 viikon välein. Jotta penkit näyttäisivät uudenveroisilta, voit kiillottaa ne kevyesti kerran vuodessa. Tämä palauttaa ne lähes uudenveroisiksi.

Ilmanvaihto ja ensimmäinen lämmitys

Kun olet saunonut, älä unohda avata saunan ovea tuulettamiseksi. Kiviin ja puuosiin jäänyt lämpö kuivattaa ulkosaunan. Jos unohdat tällaiset menettelyt, epämiellyttävä haju muistuttaa sinua nopeasti tekemästäsi huolimattomuudesta. Ensimmäinen lämmittäminen poistaa kuitenkin suojaavan aineen jäännökset ja voiteluaineet, jotka jäivät puulämmitteiseen kiukaan valmistuksen eri vaiheissa. Ne voivat aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja ja jopa savua. Siksi kiukaan ensimmäisen lämmityksen alussa on välttämätöntä tarjota hyvä ilmanvaihto. Hajuhaittojen vuoksi saunaa ei suositella käyttämään ensimmäisen lämmityksen aikana.

Ulkosaunan puhdistuksessa on syytä muistaa ja olla varovainen ettei puu kastu, koska kosteus voi vaurioittaa puun rakennetta. Siksi ulkopuolisten puuosien ja myös penkkien puupinnoitetta ei missään tapauksessa voida kastella vedellä letkusta tai puhdistaa painepesurilla. Tämä pätee myös lattiaan sisäpuolella. Sinun ei pitäisi myöskään pestä ulkoisia puuosia vesiletkulla tai painepesurilla. Muussa tapauksessa puun rakenteen vaurioituminen saattaa olla vaarana.

Ulkosaunan puumateriaalin kyllästäminen

Ulkokalusteiden puumateriaali tummenee ajan myötä. Puukiukaan lämmitys ja  auringonvalon lämpö lisäävät tummumista.Jos asennat puukiukaan valmistajan ohjeiden mukaisesti, niin puukiuas ei lämmitä saunan palavia materiaaleja vaaralliseen lämpötilaan.Löylyhuoneen seinän ja katon pinta saa olla enintään 140 ° C.Pienet kivipalat jotka irtoavat puukiukaan kivistä ja nousevat ylöspäin ilmavirralla, voivat myös aiheuttaa seinäpinnan tummumisen lähellä kiuasta.

Ulkosaunan puhtaus riippuu suuresti saunavihdan ja istuinsuojien käytöstä.Pisarat koivuvihdasta jättävät ruskeita täpliä ja rasvaa hikoilusta. Joten, jos käytät vihtaa ja rakastat saunomista, mutta et halua puhdistaa sitä säännöllisesti niin seinät tulisi peittää suoja-aineella ja penkit tulisi liottaa hyvin.Kyllästäminen ei salli puun saastua ja sen ansiosta sauna voidaan pestä helposti.

Seiniä varten on erityinen vesiliukoinen koostumus. Se on lähes näkymätön puussa, eikä se tummenna tai aiheuta mustia täpliä ajan kuluessa. Kun puuosat ovat päällystetty niin puu saa vaalean, elegantin sävyn. Sen pinta muuttuu tasaiseksi ja miellyttäväksi koskettaa, hieman kiiltävä ja hyvin kiillotettu, kuten kalliit puukalusteet. Lisäksi jos haluat maata ulkosaunassa, voit myös peittää penkit liinoilla.

Miksi ulkosaunan puuosat pitää käsitellä ja desinfioida?

Ulkosaunassa on erityisiä keinoja penkkien, seinien ja kattojen käsittelyyn. Höyrysaunan ilmasto edistää mikrobien, bakteerien ja sienien lisääntymistä. Mikrobiologit ovat osoittaneet, että home ja sienet voivat aiheuttaa seuraavia sairauksia: lisääntynyt väsymys, yleinen huonovointisuus, päänsärky, migreeni, pahoinvointi, huimaus, keuhkoputkentulehdus, keuhkoputki astma, nuha, allerginen nuha (heinänuha), raajojen reuma, ihotauti, keuhkosairaudet hengitysteiden, maksakirroosin ja paljon muuta. Monet homeet ovat voimakkaita allergeeneja ja immunosuppressantteja. Homeallergia voi aiheuttaa epämiellyttäviä tautia, kuten migreeniä, jonka syytä joskus ei löydy.

Siksi kävijöiden tulisi olla erityisen varovaisia saunan desinfioinnissa.Ruiskuta desinfiointiaine pinnoille. Noudata valmistajan määrättyä altistumisaikaa, pese sitten pinnat uudelleen ja pyyhi kosteus pois. Desinfiointiaineilla on syövyttävä vaikutus, joten sinun on noudatettava turvallisuusohjeita näitä aineita käsitellessä. Kaikki puulajit eivät ole vastustuskykyisiä ympäristölle ja hajoamiselle, mutta sienet ja hyönteiset vaikuttavat usein myös lajeihin, joilla on melkoinen vastustuskyky.

Millaisia vaikutuksia epäasiattomalla saunan käytöllä on ulkosaunaan?

Ulkosaunan epäasiallinen käyttö voi johtaa kestävimpienkin puulajien rappeutumiseen. Ongelmien välttäminen vaatiikin eritoten puunkäsittelyyn osoitettujen menetelmien hyödyntämistä. Sienistä kärsinyttä saunapuuta voidaan hoitaa ultraviolettisäteilyllä. UV-säteily deaktivoi kaikentyyppisiä homeita. Vaikka UV-käsittely saattaa jättää jälkeensä harmaita tahroja, tahrat eivät ole vaarallisia ja ne voidaan puhdistaa erikoismenetelmien avuin.

Saunan ulkopuolta voidaan hoitaa lähes kaikenlaisin menetelmin, mutta sisäpuoli vaatii erityistä huolellisuutta. On erityisen epätoivottavaa käyttää myrkyllisiä hoitomenetelmiä, sillä ne ovat haitallisia, hajultaan teräviä ja epämiellyttäviä ja jättävät jälkeensä tahroja. Jälkivaikutukset yhdessä saunan äärimmäisten lämpötilojen kanssa poistavat lähes kaikenlaiset myrkylliset käsittelyt. Tietenkään puun maalaaminen öljyväreillä tai -maaleilla ei ole välttämätöntä. Puun suojelemiseksi on olemassa muitakin vaarattomia ja tehokkaita keinoja.

Esimerkiksi puuhun imeytyneen kosteuden ja lian vähentämiseksi voit käsitellä kehon kanssa kosketuksiin joutuvia saunan osia liinavaatteilla, hampulla tai muulla kasviöljyllä. Näihin osiin lukeutuvat penkit, selkänojat ja päänojat. Tähän tarkoitukseen on saatavilla valmiita koostumuksia, jotka perustuvat parafiiniöljyyn. Parafiiniöljyä käytetään niin kotitaloudellisiin että lääketieteellisiinkin tarkoituksiin ja hajusteisiin. Parafiiniöljy korostaa täydellisesti puupintojen rakennetta. Öljyä voidaan levittää mihin tahansa puupintaan, mutta erityisen hyvin sen vaikutukset näkyvät leppäisillä pinnoilla. On syytä kuitenkin ottaa huomioon, että leppä tummuu öljystä. Puhtaimmillaan lepän väri on punertava ja se säilyttää luonnollisen värin myös tummuttuaan. Pinnoite ei siis niinkään muuta puun väriä, vaan tekee siitä kestävämmän. Käsittelyn aikana on mahdollista lisätä joukkoon öljyaromia. Saatavana on esimerkiksi mintun, ruusun, sitruunan, teepuun ja eukalyptuksen kaltaisia aromeita. Aromituoksu on pitkäikäinen ja uusittavissa. Puu tulisi kyllästää noin kerran puolessa vuodessa ja penkit kaksi kertaa useammin.

Näin puhdistat puulämmitteisen uunin pölystä ja liasta

Kuva Näin-puhdistat-puulämmitteisen-uunin-pölystä-ja-liastaPuulämmitteisen uunin pöly ja lika puhdistetaan kostealla liinalla. Kalkki- ja vesitahrat lähtevät parhaiten harjalla. Monet ihmiset hyödyntävät tiettyjä menetelmiä arvioidakseen uunin vaihtotarvetta. Vaihtotarve riippuu uunin käyttöasteesta.

Jos käytät saunaa keskimäärin kahdesti viikossa, on suositeltavaa vaihtaa uuni kerran vuodessa. Joskus voi olla tarpeen siirtää uunin kiviä. Kivien lopulta murentuessa niiden välit täyttyvät murentuneista hiukkasista, mikä rajoittaa ilmankiertoa. Tämä voi aiheuttaa uunin enneaikaisen palamisen tai vioittumisen. Tuhoutuneet lämmityselementit on vaihdettava välittömästi, sillä muuten epätasainen ilmanpaine saa jäljellä olevat käyttökelpoiset yksilöt vahingoittumaan nopeammin. Tällöin termostaatilla kestää pidempään lämmittyä korkeampiin lämpötiloihin ja toimintahäiriöiden riski kasvaa.

Jos käytät puulämmitteistä uunia, puhdista tuhkalaatikko aina ennen lämmitystä. Näin tuhkalaatikon läpi kulkeva ilma pääsee jäähdyttämään arinan ja pidentää sen käyttöikää. Etsi tuhkalle metalliastia, mieluiten pystymallia. Koska tuhka voi sisältää kuumaa hiiltä, pidä tuhkalaatikko palavien materiaalien ulottumattomissa. Tarvittaessa tarkista ja kiristä ovenkahvojen ja laudepenkkien kiristyspultit sekä rasvaa ja säädä saranat ja ovisäpit.

Jaa tämä viesti


Olet juuri lisännyt tämän tuotteen ostoskoriin: