Vedenhoitotuottet

pic Vedenhoitotuottet-palju

Vedenhoitotuottet

Paljun veden laatuun vaikuttaa ympäristön olosuhteet. Veden saastuminen riippuu useista tekijöistä:

  • Fyysinen: kyseessä voi olla roska (hiekka, siitepöly, lehdet) tai käyttämisen myötä (ihosolut, hiukset, kosmetiikka)
  • Biologinen: usein käy niin, että vesi rupeaa kukkimaan – siihen muodostuu sini- ja viherlevää.
  • Kemiallinen: veden pH-tasapainoon voi vaikuttaa sadevedet ja tehdä kylpytynnyrin veden liian happamaksi.

Kun olet täyttänyt kylpytynnyrin ensimmäistä kertaa, suosittelemme tekemään muutama asia, turvallisen kylpynautinnon luomiseksi ja vettä säästämiseksi.

Askel 1. Mittaa ja tasoittaa veden pH.

Normaali veden pH taso on 7,0-7,4 välillä. Kun pH on 7,2 se on neutraali.

kuva 3- in-1 Kloori-ja pH arvon testiliuskat

Jos pH:n taso on yli 7,2 vesi on alkalista eli emäksistä (kovaa) ja voi aiheuttaa kutinaa, ihon ärsytystä ja punasilmäisyyttä. Kova vesi myös vaikuttaa negatiivisesti paljun erilaisiin metalliosiin. Jos veden pH on alle 7,0 vesi on hapanta (pehmeä) ja vaikuttaa metalliosien (putket, suodattimen tai kamiinan metallipinnat) korroosioon ja mahdollistaa ympäristön bakteerien kasvua.

Fispars verkkokauppa tarjoa erilaisia Swim & Fun vedenhoitotuotteita mm. testiliuskoja, joiden avulla on helppo selvittää veden pH-arvo.

Askel 2. Desinfiointi

Kaksi tapaa desinfioida vesi paljussa:

Klooraus

Klooraus on yleisin veden desinfiointi tapa. Hitaasti liukenevia klooritabletit ovat lapsiturvallisessa kelluvassa kemikaaliannostelijassa. Käyttö- ja sääolosuhteista riippuen nämä klooritabletit liukenevat hitaasti veteen 1-2 viikon ajan, estäen bakteerien kasvua.

Huomio! Ota pois kelluvan kemikaaliannostelijan kylvyn aikana!

kuva Klor WeekTab viikkokloori tabletteja 200g

Happea sisältävien aineiden käyttö.

KiddyPool on lapsille turvallinen desinfiointiaine ilman klooria. Yksi pussi KiddyPool ainetta desinfioi veden altaissa aina 600 litraan saakka ja pitää veden puhtaana jopa 2 viikkoa. KiddyPool toimii tehokkaasti veden mikrobeja ja pieneliöitä vastaan. Allas on heti käyttövalmis annostelun jälkeen. Voidaan käyttää sekä makeanveden että meriveden yhteydessä. Aine on pH neutraali eikä vaahtoa.

kuva KiddyPool desinfiointi 5 x 25ml

Askel 3. Veden suodatusjärjestelmän valinta

Oikein valittu ja riittävän tehokas suodatin vähentää veden sumentumista ja vastaavasti veden kulutkin. Suodattimen toimintaperiaate: iso määrä vettä kulkee suodatinsäiliön läpi ja puhdistuu kaikenlaisista luonnollisista ja fyysisistä saastumisaineista.

Suosittelemme käyttämään suodattimessa kahta eri täytettä, joilla on erinomainen hinta/laatusuhde: hiekkaa tai kuitupalloja.

kuva 1 suodatin

1. Hiekkasuodatin hiekalla täytetty muovisäiliö, jonka läpi vesi pumpataan sähköpumpulla.

Laadukas suodatin puhdistaa kaiken veteen joutuvan pölyn, lehdet, kylpemisestä aiheutuvat liat sekä muut epäpuhtaudet yli 20 mikronin kokoisia. Bakteerien poistamisesta huolehtivat vain kemikaalit. Hiekan läpi kulkeva vesi saastuttaa sitä ajan myötä, joten suosittelemme hiekkasuodattimen säännöllistä puhdistamista. Huuhtele hiekkasäiliön useita kertoja lämpimällä vedellä, kunnes hiekalta tulee kirkas vesi.

kuva Filterballs suodatinpallot

2. Suodattimessa voi käyttää kuitusuodatinpalloja. Se on modernimpi ja lompakkoystävällisempi paljun suodatus ratkaisu (700g suodatinpalloa vastaa 25 kg suodatinhiekkaa). Hyvät puolet:

  • Suodattaa 3 mikronin pienhiukkaset
  • Ei liimaudu tai kovetu kuten hiekkaa
  • Kevyt, ei painoa (ei tarvitse nostella 25 kilon hiekkasäkkejä)
  • Kestävä, turvallinen ja ekologinen materiaali
  • Helposti kierrätettävä muiden vastaavien materiaalien kanssa
  • Kestää altaan kemikaaleja

Askel 4. Roskan poisto vedenpinnalta

Roskat (esim. lehdet, ruoho tai hiukset) veden pinnalta suositellaan poistamaan kuitusuodattimella, joka kiinnitetään paljun sisäreunaan.

Pumpun avulla kuitusuodatin imee veden pinnalta, jonka jälkeen se menee suodattimen läpi ja palaa putkella kylpytynnyriin. Kuitusuodatin suosittelemme kiinnittämään sivulle, johon tuuli puhaltaa: tästä johtuen kaikki veteen putoavat roskat pääsevät nopeammin suodatus laitteeseen.

Kuitusuodattimen käyttö vähentää desinfiointiaineiden tarvetta ja vähentää myös suodatinpumpun kulumista.

pic Kuitusuodatin palju Fispars

Tässä taulukossa käsitellään yleiset paljun vesiongelmat ja niiden ratkaisut:

Ongelma  Syy  Ratkaisu
1. Vesi on vihreää ja sameaa Matala pH-arvo, alle 7, vesi on pehmeää tai hapanta. Vedessä kasvaa levää matalan klooripitoisuuden tai pH-arvon takia Tasoittaa pH pitoisuutta käyttäen pH- plus tuotetta.
2. Paljun sisäpinnat ovat limaisia Vedessä kasvaa levää matalan klooripitoisuuden tai pH-arvon takia. Mitta ja tasoita pH pitoisuutta käyttäen pH- plus tuotetta.

 

 

3. Vesi on maidonvalkea ja sameaa

Liian korkea pH-arvo yli 7, vesi on kovaa tai emäksistä. Mitta ja tasoita pH pitoisuutta käyttäen pH-minus tuotetta, käynnistä suodatinjärjestelmä.
Vedessä ei ole tarpeeksi desinfiointiainetta. Tarkistakaa desinfiointiaineen määrä vedessä ja pH-pitoisuutta. Tarpeen mukaan lisää annostusta tai klooria.
4. Vesi on vihreä, mutta kirkasta. Vedessä on ruskeita hiukkasia Jos vedessä on liikaa rautaa, vesi on keltaisenvihreää. Jos vedessä on liikaa kuparia, vesi värjäytyy turkoosin väriseksi. Testaa pH-arvo ja tasoita tarpeen mukaan. Lisää tuoretta vettä ja käynnistä suodatinjärjestelmä.
5. Vesi on ruskea ja sameaa Vedessä on korkea rautapitoisuus. Testaa pH-arvo ja tasoita tarpeen mukaan. Lisää tuoretta vettä ja käynnistä suodatinjärjestelmä.
6. Vesi on mustaa ja sameaa. Vedessä on korkea mangaanipitoisuus. Testaa pH-arvo ja tasoita tarpeen mukaan. Lisää tuoretta vettä ja käynnistä suodatinjärjestelmä.
7. Kalkkisaostumat paljun sisäpinnoilla Veden pH on liian korkea yli 7, vesi on kovaa tai emäksistä. Vesi on poistettava ja pinnat on puhdistettava miedolla puhdistusaineella. Muista pitää veden pH-arvo 7,0 ja 7,4 välillä kun täytät paljun uudestaan vedellä.
8. Veden pH ja kloorin pitoisuudet ovat normaalit, mutta vesi on silti vihreää Vedessä on liikaa stabiloituvaa ainetta joka muodostaa syanuurihappoa. Syanuurihappopitoisuuden ollessa liian korkea eli 80-100mg/l tai sen yli, ylijäämä on poistettava lisäämällä altaaseen puhdasta uutta vettä, jonka jälkeen käytetään stabiloimatonta klooria, esim. kalsiumhypokloriittia.
9. Ruoste metalliosissa Veden pH on liian matala ja vesi on pehmeää tai hapanta. Mitta ja tasoita pH pitoisuutta käyttäen pH- plus tuotetta.

Muistio: allasveden laatuvaatimukset

Vesivaikeuksien välttämiseksi ja kylpytynnyrin nauttimiseksi veden laadun on oltava määriteltyjen toleranssirajojen sisällä:

Normaali рН-arvo on 7,0-7,4 (tavoitteena 7,2)

Vapaa kloori * 1,0-3,0 mg/l.

Sitoutunut kloori * max. 0,5 mg/l.

Aktiivi happi 3,0-8,0 mg/l

Syanuurihappo 25-50 mg/l.

Veden kokonaisalkalisuus 80-120 mg/l.

Kalsiumkovuus 100-200 mg/l.

Jaa tämä viesti


Olet juuri lisännyt tämän tuotteen ostoskoriin: